• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Pełnia Zdrowia

Blog o zdrowiu, drodze do zdrowia. Wiele, w tym autorskich, przepisów, diet, oczyszczania i informacji. Ale to wciąż serwis poświęcony zdrowiu i powrocie do zdrowia.

Kategorie postów

  • Dieta (9)
  • Oczyszczanie organizmu (5)
  • Ogólne (5)
  • Przepisy (6)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

SUROWE PRZETWORY...NAJLEPSZE OGÓRKI! DLACZEGO...

No i właśnie! Po co?

Dziś, gdy małosolne dostepne są wszędzie, ściślej- prawie wszędzie? I w sezonie na nie?!

Wyraźne powody dla mnie są TRZY!

1. Dodaję SÓL KAMIENNĄ- pytajmy sprzedawcę, jaka sól jest w wodzie. Moje doświadczenie: robią wielkie oczy. A SÓL- jak sądzę- jest zwykła, WARZONA- przyczyna wielu kłopotów zdrowia.

2. WODA do ogórków jest u mnie SUROWA. Łatwiej  przyswajalna niźli GOTOWANA. Jest źródłem bakterii- cennych probiotyków  mnożących się pięknie w procesie KISZENIA. To pradawny sposób, by utrwalić żywność. Tu WAŻNA UWAGA!- współczesne KWASZENIEdopuszcza dodatki, które są szkodliwe! ... Powstanie SPOŻYWCZO-CHEMICZNA PODRÓBA!  :(


3. Nareszcie PRZYPRAWY!!!

Ja stosuję takie- że moje ogórkii są po prostu ŚWIETNE!!!

Super SŁONO- KWAŚNE, KRUCHE i CHRUPIĄCE...

 

 

Oto tajemnica ;)

Zapraszam na przepis!!!

Na:

OGÓRECZKI MAŁOSOLNE /RAW VEGAN/:

 

 

*OGÓRKI GRUNTOWE (7-9 sztuk) (tu: prawie dojrzałe, malutkie, chudziutkie, twarde sztuki, bez rys i uszkodzeń)

*SUROWA WODA (1l)- tutaj: filtrowana

*SÓL KAMIENNA (1łyżka)

* PRZYPRAWY W MIESZANCE : CHRZAN, CZOSNEK, KOPER, LIŚĆ LAUROWY, PIEPRZ CZARNY (ZIARNA), ZIELE ANGIELSKIE (ZIARNA), GORCZYCA BIAŁA (ZIARNA), KORZEŃ MARCHWI (1 łyżka/ słoik)

*LITROWE SŁOIKI (2 na ogórki, a w trzecim- sól w wodzie ;)

 

 

LITROWE SŁOIKI wyparzam, wycieram do sucha. W jednym rozpuszczam ŁYŻKĘ SOLI wWODZIE.

OGÓRKI szoruję oraz na godzinkę zalewam zimną wodą. Wodę z moczenia wylewam.

OGÓRKI (7-9 sztuk/SŁOIK) układam w SŁOIKACH, najlepiej BARDZO ciasno. Na każdą porcję w SŁOIKU sypię ŁYŻKĘ PRZYPRAW. WODA z SOLĄ do pełna- ma 'przykryć' OGÓRKI. U mnie wychodzi 1/2 l na SŁOIK. (Centymetr zapasu u góry się przyda, gdy woda będzie się 'burzyć')

Teraz w ciepłe miejsce, najlepiej słoneczne.. a za 2 dni... SMACZNEGO!!!!!!


15 sierpnia 2016   Komentarze (2)
Przepisy   Dieta  
JoannaB
28 sierpnia 2016 o 20:09
Joasiu- gdy zrobisz- ulegniesz czarowi :)
Ja wrzucam je w surówki, zjadamy też całe..
Najczęściej szykuję 2-3 słoiki, gdy mam czas, składniki- nawet co dwa dni!
Weekendowo- podróżnicze i słoneczno- upalne serdeczności w Waszym kierunku!!!
Joanna Wilson
25 sierpnia 2016 o 21:17
Co za pyszny przepis. Prosty i genialny. Nie ma to jak samemu przygotowane przetwory. Ostatnio skusilam sie na ogorki malosolne z mojego ulubionego sklepu weganskiego, niestety nawet zupa ogorkowa dla Zuzi sie nie udala. Po prostu nie ten smak. Tak wiec co robic? Samemu ;) Przyjemnego wieczorku.

Dodaj komentarz

JoannaB | Blogi