• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Pełnia Zdrowia

Blog o zdrowiu, drodze do zdrowia. Wiele, w tym autorskich, przepisów, diet, oczyszczania i informacji. Ale to wciąż serwis poświęcony zdrowiu i powrocie do zdrowia.

Kategorie postów

  • Dieta (9)
  • Oczyszczanie organizmu (5)
  • Ogólne (5)
  • Przepisy (6)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Dieta


< 1 2 >

ULUBIEŃCY LIPCA, SIERPNIA

Czas SKRZYPU, co szeleści w garści. Jak tyci choinka ozdabia łąki. Ważny w nim kwas krzemowy. Ma go dość sporo! Do 16%! Potrzebny włosom, paznokciom, skórze. Bo krzem buduje tkanki.

 



 

JASNOTA BIAŁA. Z wyglądu-pokrzywa! Lecz- zero poparzeń! Jej białe kwiatuszki są bardzo słodkie. Wskazane paniom w każdym wieku.

 

 

Na deser są serca. Chlorofil zamiast lukru :) Serduszka z TASZNIKA. To było jedzenie- w dzieciństwie- w zabawie (w ogrodzie)- w dom! Gdy dokuczają mięśnie- sa przeciążone i słabe.. a nuż tu tasznik pomoże...

 

11 września 2016   Dodaj komentarz
Oczyszczanie organizmu   Dieta  

TRUJĄCE (?!) PESTKI...

...GDZIE LEŻY PRAWDA?

Kiedy byłam mała- Babcia nam dawała- przepyszne 'środki' z twardej pestki śliwki.. Odkąd pamiętam- jabłka i gruszki zjadałam również z pestką.. Teraz-  migdały, nerkowce, len, sezam, aronia, jagody... Spożywam w dość znacznej ilości! Wtedy bez wiedzy, dziś mamy internet.

A w sieci panika: 'pestki szkodzą, trują'.. I ludzie się boją..

 AMIGDALINA /B17/ - gorzkawy glikozyd jest w pestkach wielu roślin. ALDEHYD BENZOESOWY, CYJANOWODÓR, GLUKOZA są w niej POŁĄCZONE i przez to BEZPIECZNE. OSOBNO- dwa pierwsze są już TOKSYCZNE.

b17

Badania sięgają wiele lat wstecz. 1830- Robiquet, Boutron-Charlard, lata 20 XX wiek- Krebs- ojciec z synem.

Więc można doczytać, że AMIGDALINĘ rozkłada enzym beta- glukozydaza- wyłącznie w chorej komórce ciała. Toksyna działa a komórka ginie... Zdrowe komórki zostają bez zmiany!

Będę zjadać nadal smakowite pestki- niechaj służą zdrowiu! A służą- KAŻDEMU!!

22 sierpnia 2016   Dodaj komentarz
Ogólne   Dieta  

SUROWE PRZETWORY...NAJLEPSZE OGÓRKI! DLACZEGO...

No i właśnie! Po co?

Dziś, gdy małosolne dostepne są wszędzie, ściślej- prawie wszędzie? I w sezonie na nie?!

Wyraźne powody dla mnie są TRZY!

1. Dodaję SÓL KAMIENNĄ- pytajmy sprzedawcę, jaka sól jest w wodzie. Moje doświadczenie: robią wielkie oczy. A SÓL- jak sądzę- jest zwykła, WARZONA- przyczyna wielu kłopotów zdrowia.

2. WODA do ogórków jest u mnie SUROWA. Łatwiej  przyswajalna niźli GOTOWANA. Jest źródłem bakterii- cennych probiotyków  mnożących się pięknie w procesie KISZENIA. To pradawny sposób, by utrwalić żywność. Tu WAŻNA UWAGA!- współczesne KWASZENIEdopuszcza dodatki, które są szkodliwe! ... Powstanie SPOŻYWCZO-CHEMICZNA PODRÓBA!  :(


3. Nareszcie PRZYPRAWY!!!

Ja stosuję takie- że moje ogórkii są po prostu ŚWIETNE!!!

Super SŁONO- KWAŚNE, KRUCHE i CHRUPIĄCE...

 

 

Oto tajemnica ;)

Zapraszam na przepis!!!

Na:

OGÓRECZKI MAŁOSOLNE /RAW VEGAN/:

 

 

*OGÓRKI GRUNTOWE (7-9 sztuk) (tu: prawie dojrzałe, malutkie, chudziutkie, twarde sztuki, bez rys i uszkodzeń)

*SUROWA WODA (1l)- tutaj: filtrowana

*SÓL KAMIENNA (1łyżka)

* PRZYPRAWY W MIESZANCE : CHRZAN, CZOSNEK, KOPER, LIŚĆ LAUROWY, PIEPRZ CZARNY (ZIARNA), ZIELE ANGIELSKIE (ZIARNA), GORCZYCA BIAŁA (ZIARNA), KORZEŃ MARCHWI (1 łyżka/ słoik)

*LITROWE SŁOIKI (2 na ogórki, a w trzecim- sól w wodzie ;)

 

 

LITROWE SŁOIKI wyparzam, wycieram do sucha. W jednym rozpuszczam ŁYŻKĘ SOLI wWODZIE.

OGÓRKI szoruję oraz na godzinkę zalewam zimną wodą. Wodę z moczenia wylewam.

OGÓRKI (7-9 sztuk/SŁOIK) układam w SŁOIKACH, najlepiej BARDZO ciasno. Na każdą porcję w SŁOIKU sypię ŁYŻKĘ PRZYPRAW. WODA z SOLĄ do pełna- ma 'przykryć' OGÓRKI. U mnie wychodzi 1/2 l na SŁOIK. (Centymetr zapasu u góry się przyda, gdy woda będzie się 'burzyć')

Teraz w ciepłe miejsce, najlepiej słoneczne.. a za 2 dni... SMACZNEGO!!!!!!


15 sierpnia 2016   Komentarze (2)
Przepisy   Dieta  

GAZPACHO- PRZESMACZNA ZUPA NA LATO!

Często miksuję surowe smaki. Działam na wyczucie, kieruję się chwilą...

POMIDOR w kosteczkę, PAPRYKA, OGÓREK, CEBULKA- część ścieram.. Dodaję... OLIWA, CYTRYNA... Posolić.. SŁONECZNIK i SIEMIĘ. Plus KASZA GRYCZANA. Tu ziarna mielone...

Przecież to GAZPACHO!!! To hiszpański chłodnik! W Polsce jest mniej znany chociaż tego lata widziałam go w którymś sklepie.

Ja bez przepisu stworzyłam własne- bez reszty surowe :) Mielone ziarna dałam zamiast chlebka. :)

 

Dzisiaj to jedna z ulubionych potraw, którą przyrządzam na wieeele sposobów!!!!!!

 

Prezentuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Receptura NA:

 

ORZEŹWIAJĄCE!

PYSZNE!

SYCĄCE!

KOLOROWE!

ANDALUZYJSKIE GAZPACHO!!! /RAW VEGAN/

*1 duży, dorodny, dojrzały POMIDOR

* 1 duży OGÓREK

* 5-10 'serduszek' SUSZONEGO POMIDORA  (namaczamy na noc)

* pół PAPRYKI CZERWONEJ

*ulubiona natka (PIETRUSZKA, KOPREK, SZCZYPIOREK lub inny ZIELONY PRZYSMAK)..

* kawałek CYTRYNY

*ząbek CZOSNKU

 

*OLIWA

*SÓL, PIEPRZ

 

*2 łyżki SŁONECZNIKA

*2 łyżki KASZY GRYCZANEJ BIAŁEJ

*2  łyżki nasion LNU

 

 

Odcinam kawałek: ogórka, cukini,papryki.. i kroję w kosteczkę. Warzywa blenduję (bez przypraw i nasion), łączę z krojonymi. Do tego zmielone w młynku pestki. W końcu oliwa, cytryna, sól..

 

Pierwsza propozycja, to wersja KLASYCZNA. Zachwalam, kto robił- wie, że BARDZO warto :)

Za pewien czas- kolejne!!!

 

TO INSPIRACJA NA ZACHĘTĘ!

07 sierpnia 2016   Komentarze (2)
Przepisy   Dieta  

ULUBIEŃCY MAJA

Dziś kolejne DZIKIE ROŚLINY :)

Czy łączymy je z kuchnią, z talerzem ;) Wszędobylskie, polskie okazy, dostępne w ogrodach, na łąkach czy w lasach.

BLUSZCZYK  KURDYBANEK, LIŚĆ KRWAWNIKA POSPOLITEGO, MŁODE PĘDY DRZEW IGLASTYCH...

 

 

DLACZEGO zbieram je zwłaszcza w MAJU, choć rosną prawie cały rok??

BO- jak:  POKRZYWA, BABKA, MNISZEK ( z zeszłego wpisu)- w tym właśnie czasie gromadzą najwięcej aktywnych substancji!!

A co wspomaga każda z tych roślin??

Odpowiem, jak zawsze- ŻYWA PRZYRODA WSPIERA NAS KOMPLEKSOWO- nigdy wybiórczo (typu: 'to dobre dla serca- a tamto służy płucom'). Dzieje się tak, bo- na szczęście- ORGANIZM TO CAŁOŚĆ. Komórki, tkanki, organy, układy- bez przerwy komunikują. I czerpia z natury to co im potrzebne!

I owszem, BLUSZCZYK, najstarsze polskie ziele (odkryte w Biskupinie) ze swym korzennym, gorzkawym smakiem- poprawia odporność. KRWAWNIK, jeden z najstarszych leków świata, w smaku dość trudny, słonawogorzki, lekko korzenny- jest cenny dla zdrowia kobiet. W miejsce nalewek z MŁODYCH PĘDÓW DRZEW IGLASTYCH- korzystnych dla oddychania- ja zrywam te jasnozielone, żywiczne końcówki podczas wycieczek w górach:)

Powyższa lista zalet jest mało kompletna :) Można ją dopełnić i wtedy się okaże, iż mała roślinka to więcej dla zdrowia niż sztuczny suplement.

A WYBÓR ZAWSZE NALEŻY DO NAS :)

Ziołowe pozdrowienia z ogrodu!!!!!

02 czerwca 2016   Dodaj komentarz
Dieta  

ZIELONO MI... :)

'ANI JEDNEGO DNIA BEZ ZIELONYCH LIŚCI' głosił MAX BIRCHER- BENNER (1867-1939). W swej kilnice w ZURYCHU leczył pacjentów surowym pożywieniem bogatym w składniki odżywcze.

 

Amerykański dietetyk JOEL FUHRMAN (ur. 1953) w książce 'EAT TO LIVE' umieścił tabelę a w niej informacje O ILE WIĘCEJ (!!) białka, wapnia, żelaza, magnezu, potazu, celulozy, antyutleniaczy, kwasu foliowego, witamin: A, C, E, B2, B3 jest w 100 kaloriach JARMUŻU, BROKUŁ, SAŁATY RZYMSKIEJ niż w 100 kaloriach STEKU!

Dzięki temu porównaniu mamy pogląd CZEGO FAKTYCZNIE DOSTARCZA NAM 100 KCAL DANEGO PRODUKTU!

 

Przyroda w rozkwicie!! Francuzki do swych wiosennych sałat od dawna dodają liście BABKI LANCETOWATEJ , BABKI ZWYCZAJNEJ, POKRZYWY, MNISZKA LEKARSKIEGO. Rosną bez nawozów sztucznych i przede wszystkim w glebie :)

 

Ja dokładam dzikie, zielone rośliny do SOKÓW, KOKTAILI, SURÓWEK, DAŃ...

Ilość i rodzaj- zależy od nas samych!

WARTO! :)

22 maja 2016   Komentarze (3)
Oczyszczanie organizmu   Ogólne   Dieta  

TYDZIEŃ WEGETARIANIZMU 9-14.05.1016- RELACJA......

... impreza odbyła się w GDYNI w TEB Edukacja :)

 

PORUSZAJĄCE poruszane tematy:

 

*MASOWA HODOWLA zwierząt nastawiona na wysoką wydajność produkcji mięsa, mleka, jaj... (zootechnicy, weterynarze)

*RAW FOOD-SUROWA DIETA- pojęcie witarianizmu, co spożywają witarianie, korzyści, pułapki... (warsztaty prowadziłam ja :)

*DIETA ROŚLINNA- jak zacząć i bliansować... (dietetyk)

*ZWIERZĘTA W ŻYCIU LUDZI (zooterapeuci i zwierzaki :)

*FILM o HODOWLI ZWIERZĄT FUTERKOWYCH...

*FINAŁ w sobotę- uczestncy wymieniali się przepisami kuchni roślinnej, próbowali zrobionych własnoręcznie dań...

 

 

Przedsięwzięcie organizowane od lat. Pierwszy raz w TEB GDYNIA! I oby była kontynuacja!!

Wspaniale!- że gospodarzem była placówka kształcąca młodzież. W dużej mierze to Ci młodzi ludzie przygotowali wszystko i czuwali nad całością. Myślę, że wiele się też dowiedzieli..
To Oni coraz częściej będą podejmować  ważne decyzje w Ich życiu. TAK- wybór
tego, co spożywamy- to istotna sprawa. I- w każdej chwili do korekty na lepsze :)

 

ZOSTAĆ WEGE???!  CIEKAWOSTKI:

 

TAK!!!- DLA ZDROWIA!!!-  zmniejszysz prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II oraz wszystkie nowotwory o 18% w stosunku do osób na diecie tradycyjnej!

TAK!!!- DLA ZWIERZĄT!!!- zgodnie z danymi ONZ uratujesz 12 zwierząt rocznie- w miejsce ich konsumpcji!

TAK!!!- DLA ŚRODOWISKA NATURALNEGO!!!- wyprodukowania 450g wołowiny pochłania 1650 l H2O; wyprodukowanie 450g jadalnej mieszanki warzyw to 75,5l H2O!

 

 

 

SUROWA DIETA ROŚLINNA to krotność przykładowych profitów!!! :) :)

 

 

Na zachętę- ŻYWE WEGESMAKOŁYKI-  uczestnicy wykonali je samodzielnie w ramach zajęć warsztatowych.

 

Nóż, widelec, łyżka. Miseczka i deseczka. Czas pracy oceniłam na 10- 15 minut ;)

 

OWOCOWA SURÓWKA KOLOROWA I /RAW VEGAN/:


*2 BANANY

*1/2 POMARAŃCZY

*1 KIWI

*5-10 RÓŻOWYCH WINOGRON Z PESTKĄ :)

*5 TRUSKAWEK Z SZYPUŁKĄ ;)

 

Banany, pomarańczę, kiwi- obieramy. Wszystkie surowce- siekamy, mieszamy i JEST! Smakowało- bo pytałam :) Dla moich Dzieci to propozycja na I-wsze śniadanie :)

 

MEKSYKAŃSKIE GUACAMOLE Z POMIDOREM /RAW VEGAN/:

*1 DOJRZAŁE AVOCADO

*SOK Z 1/4 CYTRYNY

*1 ŚREDNI POMIDOR

*1/4 CZERWONEJ CEBULKI

*1/4 PAPRYKI

*KOLENDRA/NATKA PIETRUSZKI

*SÓL

*PIEPRZ

*CZERWONA OSTRA PAPRYKA

 

Avocado już bez skórki i pestki rozgniatamy widelcem i kropimy sokiem z cytryny. Pomidora, paprykę, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Łączymy pokrojone z rozgniecionym :). Doprawiamy do smaku. I znowu JEST! w trakcie pracy zachwyt wzbudził smak avocado z solą :) :) CUDNIE!!!!!

 

DZIĘKUJĘ ORGANIZATOROM, PRELEGENTOM i UCZESTNIKOM!!!

15 maja 2016   Dodaj komentarz
Przepisy   Ogólne   Dieta  
< 1 2 >
JoannaB | Blogi