... impreza odbyła się w GDYNI w TEB Edukacja :)
PORUSZAJĄCE poruszane tematy:
*MASOWA HODOWLA zwierząt nastawiona na wysoką wydajność produkcji mięsa, mleka, jaj... (zootechnicy, weterynarze)
*RAW FOOD-SUROWA DIETA- pojęcie witarianizmu, co spożywają witarianie, korzyści, pułapki... (warsztaty prowadziłam ja :)
*DIETA ROŚLINNA- jak zacząć i bliansować... (dietetyk)
*ZWIERZĘTA W ŻYCIU LUDZI (zooterapeuci i zwierzaki :)
*FILM o HODOWLI ZWIERZĄT FUTERKOWYCH...
*FINAŁ w sobotę- uczestncy wymieniali się przepisami kuchni roślinnej, próbowali zrobionych własnoręcznie dań...
Przedsięwzięcie organizowane od lat. Pierwszy raz w TEB GDYNIA! I oby była kontynuacja!!
Wspaniale!- że gospodarzem była placówka kształcąca młodzież. W dużej mierze to Ci młodzi ludzie przygotowali wszystko i czuwali nad całością. Myślę, że wiele się też dowiedzieli..
To Oni coraz częściej będą podejmować ważne decyzje w Ich życiu. TAK- wybór
tego, co spożywamy- to istotna sprawa. I- w każdej chwili do korekty na lepsze :)
ZOSTAĆ WEGE???! CIEKAWOSTKI:
TAK!!!- DLA ZDROWIA!!!- zmniejszysz prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II oraz wszystkie nowotwory o 18% w stosunku do osób na diecie tradycyjnej!
TAK!!!- DLA ZWIERZĄT!!!- zgodnie z danymi ONZ uratujesz 12 zwierząt rocznie- w miejsce ich konsumpcji!
TAK!!!- DLA ŚRODOWISKA NATURALNEGO!!!- wyprodukowania 450g wołowiny pochłania 1650 l H2O; wyprodukowanie 450g jadalnej mieszanki warzyw to 75,5l H2O!
SUROWA DIETA ROŚLINNA to krotność przykładowych profitów!!! :) :)
Na zachętę- ŻYWE WEGESMAKOŁYKI- uczestnicy wykonali je samodzielnie w ramach zajęć warsztatowych.
Nóż, widelec, łyżka. Miseczka i deseczka. Czas pracy oceniłam na 10- 15 minut ;)
OWOCOWA SURÓWKA KOLOROWA I /RAW VEGAN/:
*2 BANANY
*1/2 POMARAŃCZY
*1 KIWI
*5-10 RÓŻOWYCH WINOGRON Z PESTKĄ :)
*5 TRUSKAWEK Z SZYPUŁKĄ ;)
Banany, pomarańczę, kiwi- obieramy. Wszystkie surowce- siekamy, mieszamy i JEST! Smakowało- bo pytałam :) Dla moich Dzieci to propozycja na I-wsze śniadanie :)
MEKSYKAŃSKIE GUACAMOLE Z POMIDOREM /RAW VEGAN/:
*1 DOJRZAŁE AVOCADO
*SOK Z 1/4 CYTRYNY
*1 ŚREDNI POMIDOR
*1/4 CZERWONEJ CEBULKI
*1/4 PAPRYKI
*KOLENDRA/NATKA PIETRUSZKI
*SÓL
*PIEPRZ
*CZERWONA OSTRA PAPRYKA
Avocado już bez skórki i pestki rozgniatamy widelcem i kropimy sokiem z cytryny. Pomidora, paprykę, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Łączymy pokrojone z rozgniecionym :). Doprawiamy do smaku. I znowu JEST! w trakcie pracy zachwyt wzbudził smak avocado z solą :) :) CUDNIE!!!!!
DZIĘKUJĘ ORGANIZATOROM, PRELEGENTOM i UCZESTNIKOM!!!